Dobit banaka u Srbiji u prvom kvartalu 6,9 milijardi dinara

Bez autora
Jun 10 2010

Banke u Srbiji su u prvom tromesečju ove godine ostvarile dobitak pre oporezivanja od 6,9 milijardi dinara, što je za 1,2 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Posle značajnih stopa pada dobitka pre oporezivanja u poslednja četiri kvartala, sa početkom 2010. godine po prvi put bankarski sektor Srbije beleži zaustavljanje tog trenda i blagi oporavak, navedeno je u izveštaju centralne banke. U prva tri meseca ove godine gubitak je zabeležilo devet banaka, koje zajedno čine 13 odsto aktive sektora. Ukupan ostvareni gubitak tih banaka za prva tri meseca ove godine iznosi 1,4 milijarde dinara. Prvih pet banaka po visini ostvarenog dobitka pre oporezivanja su Banka Inteza sa dve milijarde dinara, AIK banka Niš sa 1,8 milijardi, Unikredit banka sa 0,9 milijardi, Komercijalna banka sa 0,6 milijardi i Sosijete ženeral banka sa 0,4 milijarde dinara dobitka.

Dobit banaka u Srbiji u prvom kvartalu 6,9 milijardi dinaraBanke u Srbiji su u prvom tromesečju ove godine ostvarile dobitak pre oporezivanja od 6,9 milijardi dinara, što je za 1,2 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, objavila je Narodna banka Srbije.

Posle značajnih stopa pada dobitka pre oporezivanja u poslednja četiri kvartala, sa početkom 2010. godine po prvi put bankarski sektor Srbije beleži zaustavljanje tog trenda i blagi oporavak, navedeno je u izveštaju centralne banke.

U prva tri meseca ove godine gubitak je zabeležilo devet banaka, koje zajedno čine 13 odsto aktive sektora.

Ukupan ostvareni gubitak tih banaka za prva tri meseca ove godine iznosi 1,4 milijarde dinara.

Prvih pet banaka po visini ostvarenog dobitka pre oporezivanja su Banka Inteza sa dve milijarde dinara, AIK banka Niš sa 1,8 milijardi, Unikredit banka sa 0,9 milijardi, Komercijalna banka sa 0,6 milijardi i Sosijete ženeral banka sa 0,4 milijarde dinara dobitka.

Prvih pet banaka po visini ostvarenog gubitka su Vojvođanska banka sa 0,4 milijarde dinara, Kredi agrikol sa 0,3 milijardi, OTP i Alfa banka sa po 0,2 milijardi i Kredi banka sa 0,1 milijardi gubitka.

Sa ukupnom aktivom od 306 milijardi dinara i učešćem od 13,7 odsto u ukupnoj aktivi bankarskog sektora, Banka Inteza predstavlja najveću banku u bankarskom sistemu Srbije. Za njom sledi, Komercijalna banka sa 226 milijardi dinara aktive i učešćem od 10,1 odsto.

U bankarskom sektoru Srbije na kraju prvog kvartala 2010. godine ukupno su poslovale 34 banke, koje su zapošljavale 31.026 ljudi.

Trend smanjenja broja zaposlenih u bankarskom sektoru Srbije, započet u toku 2009. godine nastavlja se i u prvom kvartalu ove godine, tako da na kraju prvog kvartala 2010. u bankama radi 156 zaposlenih manje nego na kraju 2009. godine.

Ukupno je 19 banaka smanjilo broj zaposlenih za 266, dve banke nisu menjale broj zaposlenih, dok je 13 banaka povećalo broj zaposlenih za 110.

Organizaciona mreža bankarskog sektora je u prva tri meseca ove godine smanjena za 35 poslovnih jedinica, filijala, ekspozitura i šaltera, tako da je ukupan broj organizacionih delova 2.600.

Od ukupnog broja banaka u Srbiji 21 banka se nalazi u vlasništvu stranih lica dok se 13 banaka nalazi u vlasništvu domaćih lica - i to osam u vlasništvu države kao većinskog ili najvećeg pojedinačnog akcionara i pet banaka u vlasništvu privatnih lica.

Najznačajnije strane banke po učešću u ukupnoj aktivi sektora potiču iz Austrije i Italije sa po 21 odsto ukupnog učešća, zatim sledi Grčka sa 16 odsto, Francuska sa sedam odsto i sve ostale zemlje sa ukupno 10 odsto učešća.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik